(FOTO) Se bat turcii cu polonezii să ne aducă autobuze. Iată cum arată ele!

sâmbătă, 27 mai 2017, 01:53
2 MIN

Două firme din Turcia şi una din Polonia vor să livreze autobuze Iaşului. Licitaţia organizată de municipalitate, prin intermediul Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a stârnit interesul doar al acestor trei firme, în ciuda faptului că valoarea contractului este de peste 15 milioane euro.

 Potrivit primarului Mihai Chirica, evaluările Primăriei arată că ar putea fi achiziţionate circa 80 de autobuze. Companiile care participă la licitaţie sunt Anadolu ISUZU, Karsan Otomotiv Sanayii şi Solaris Bus. Potrivit unor surse, ofertele depuse de către cei trei producători sunt cuprinse între 15 şi 18 milioane euro.

Dintre cele trei firme, doar Anadolu a mai furnizat autobuze la Iaşi, prin filiala din Bucureşti. Este cazul celor patru autobuze ISUZU care circulă de anul trecut pe străzile din oraş. „Toate cele trei oferte sunt în analiza noastră împreună cu cei care asigură asistenţa tehnică din partea BERD. Ceea ce este foarte important, din prognoza noastră, reiese că vom putea achiziţiona peste 80 de unităţi de transport la un preţ rezonabil, cu toate dotările: platformă joasă, echipament pentru accesul persoanelor cu handicap, nivel de motorizare cu sistem de epurare a gazelor la nivel de Euro 6, sistem de supraveghere video în interiorul şi exteriorul autobuzului cu minim şapte camere, panouri video în interior şi sistem de informare cu leduri“, a declarat primarul Mihai Chirica.

Potrivit estimărilor acestuia, circa 50 de autobuze ar urma să fie livrate până la sfârşitul acestui an, iar restul, în 2018. Între timp, Consiliul Local va decide casarea unor mijloace de transport care nu mai sunt conforme. Pentru achiziţionarea autobuzelor, Primăria a contractat un credit BERD, iar licitaţia a fost desfăşurată prin portalul de licitaţii al băncii. Astfel, procedura a fost mai puţin transparentă faţă de situaţia în care licitaţia s-ar fi desfăşurat prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. 

Comentarii